Bine ati venit pe comunitatea noastra HelpYou !!!
Echipa staff a forumului si a Metin2UniteD va ureaza o zi buna!!
Forum creat de Rudy.SHF

!nr3gistr3azat3 !!!


Bine ati venit pe comunitatea noastra HelpYou !!!
Echipa staff a forumului si a Metin2UniteD va ureaza o zi buna!!
Forum creat de Rudy.SHF

!nr3gistr3azat3 !!!


Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.


Copyright©Alig2011
 
AcasaPortalUltimele imaginiÎnregistrareConectare

NOUTATII ULTIMA ORA{FUNNY}

Administrator
Rudy
Rudy
Administrator

Posts : 405
Reputation : 84
Join date : 10/04/2011
Age : 28
Location : La PC

NOUTATII ULTIMA ORA{FUNNY} Empty
http://helpyouforever.tk

NOUTATII ULTIMA ORA{FUNNY} Empty
MesajSubiect: NOUTATII ULTIMA ORA{FUNNY} NOUTATII ULTIMA ORA{FUNNY} Alarm-10Vin Apr 22, 2011 9:19 am

Încă din timpul domniei lui Burebista, dacii au reprezentat o amenințare pentru Imperiul Roman, însuși Cezar plănuind o campanie împotriva acestora. În iarna anilor 85-86 armata regelui Duras a atacat provincia romană Moesia. Împăratul roman Domițian a reorganizat această provincie în Moesia Inferior și Moesia Superior, pentru a susține atacurile viitoare. În următorul an 87, Domițian a organizat o campanie împotriva Daciei. Generalul roman Cornelius Fuscus a traversat Dunărea în Dacia, cu 5 sau 6 legiuni. Armata romană este însă înfrântă la Tapae de dacii conduși de Diurpaneus / Decebal. În 88, ofensiva romană continuă, armata romană, comandată de Tettius Iulianus, îi învinge pe daci la Tapae. După această bătălie, Decebal și Domițian încheie pace. După pacea din 89, Decebal devine un client al Romei, primind bani, meșteri și mașini de luptă de la Imperiul Roman, pentru a apăra granițele imperiului. Unii istorici consideră că această pace nu a fost în favoarea Romei.
[modificare]Cauzele celor două războaie principale

Pe tot parcursul secolului I, strategia politicii romane dicta ca amenințările din partea națiunilor vecine Imperiului să fie eliminate cât mai repede. În ciuda unei oarecare cooperări de natură diplomatică cu Domițian, după o invazie anulată, Decebal a continuat să se opună Romei. Regatul Dac rămăsese prin urmare considerat la Roma ca o puternică amenințare. În acea perioadă, Roma avea de luptat cu problemele financiare provocate de campaniile de cucerire din Europa, în parte datorate conținutului redus de aur din monedele romane stabilit de împăratul Nero. Zvonurile confirmate despre aurul dacic, și despre alte bogății ale acestei țări au contribuit și ele la conflictul romano-dac. Ca urmare, noul împărat Traian, el însuși un soldat și tactician experimentat, a început pregătirile pentru un război decisiv împotriva Daciei.
Istoria României

Acest articol este parte a unei serii
Preistoria pe teritoriul României
Dacia
Războaiele daco-romane
Dacia romană
Originile românilor
Moldova
Țara Românească
Transilvania
Epoca fanariotă
Renașterea națională
Regulamentul Organic
Revoluția română de la 1848
Principatele Unite
Războiul de Independență
Regatul României
Primul Război Mondial
Unirea Basarabiei cu România
Unirea Bucovinei cu România
Unirea Banatului cu România
Unirea Transilvaniei cu România
Al Doilea Război Mondial
Comunismul
R.P.Romînă/R.P.Română
R.S.România
RSS Moldovenească
Revoluția Română din 1989
România Contemporană
Republica Moldova
Vezi și
Istoria militară a României
Portal România
v • d • m

[modificare]Primul război



Arme ale dacilor
Pentru detalii, vezi: Primul război daco-roman.
După câștigarea sprijinului Senatului, în 101 Traian era pregătit să invadeze Dacia. Ofensiva romană avea în avangardă două legiuni care mărșăluiau spre inima Daciei, arzând orașele și satele din drum. Armata romană condusă de Traian era formată din legiunile : I Adiutrix, I Italica, I Minervia, II Adiutrix, IIII Flavia, V Macedonica, VII Claudia, X Gemina, XI Claudia Pia Fidelis, XIII Gemina, Legio XIIII Gemina Martia Victrix, XV Apollinaris, XXI Rapax și XXX Ulpia Victrix; II Augusta, III Augusta, III Gallica, IV Scythica, VI Ferrata, VII Gemina, IX Hispana, Legio XII Fulminata, XX Valeria Victrix e XXII Primigenia.
Traian a înfrânt o armată dacă în bătălia de la Tapae. Iarna dintre anii 101/102, Decebal a reușit să blocheze armata romană, mai mult de atât a trecut la contraatac în special pentru a opri un al doilea front al armatei romane dar fără a reuși acest lucru. În decursul anului 102 Decebal a ales să se predea, după pierderea bătăliei de la Adamclisi și a altor câteva ciocniri minore. Războiul, care a durat câteva luni, s-a terminat cu o victorie romană eroică. O delegație dacă a fost invitată la Roma pentru a ratifica tratatul de pace, iar în iarna anului 102, Imperiul Roman a deschis baza de la Sarmizegetusa Regia.
Cunoscutul pod de la Drobeta a fost construit pentru pregătirea celui de-al doilea război. Acest pod, probabil cel mai mare la acea dată, și pentru multe secole în continuare, a fost proiectat de Apollodor din Damasc, fiind necesar pentru recucerirea Daciei, deoarece Imperiul Roman a "pierdut pacea". Decebalus primise întăriri tehnice și militare de la Traian pentru a crea o zonă aliată puternică împotriva unor eventuale expediții ale popoarelor migratoare din teritoriile estice și nordice. Resursele acestea au fost însă folosite pentru a face din Regatul Dac o mare putere independentă.
Deasemenea provincia romană Pannonia a fost impărțită din punct de vedere administrativ în Pannonia Superioară și Pannonia Inferioară.
[modificare]Cel de-al doilea război

Pentru detalii, vezi: Al doilea război daco-roman.
După înfrângerea din primul război cu Traian, Decebal a respectat o perioadă înțelegerea cu Roma, dar la scurt timp după aceea a început să incite la răscoală triburile învecinate, și să pustiască coloniile romane de dincolo de Dunăre. Traian, cunoscut pentru caracterul său optimist și întreprinzător, și-a adunat încă odată forțele în 106 d.Hr. pentru un al doilea război împotriva Regatului Daciei.
Spre deosebire de primul conflict, cel de-al doilea război a implicat mai multe lupte care au provocat pierderi însemnate care, aflată în fața a numeroase triburi aliate cu Decebal, nu a reușit să obțină repede o victorie decisivă. Multe orașe din Valahia care au fost fortificate de către armata romană erau asediate de daci în special de-a lungul Dunării. În fruntea armatei romane s-a aflat și Traian în bătăliile din Dobrogea. Traian a stabilit cartierul general al armatei romane in localitatea Drobeta situată pe Dunăre, din acel punct coordonând armata. În cele din urmă, Roma a triumfat și a ocupat Dacia. Un asediu asupra capitalei Sarmizegetusa a avut loc la începutul verii anului 106. Dacii au respins primul atac, însă romanii au distrus apeductele capitalei dace. Orașul a fost incendiat, iar Decebal a fugit, preferând însă să se sinucidă în loc să fie capturat. Totuși, războiul a continuat. Datorită trădării unui confident al regelui dac, Bicilis, romanii au descoperit comoara lui Decebal în râul Sargesia/Sargetia - estimată de Jerome Carcopino la 165 500 kg de aur și 331 000 kg de argint. Ultima bătălie cu armata regelui dac a avut loc la Porolissum (Moigrad). Traian nu a acceptat condițile de pace din tratatul de pace încheiat în urma primului război daco-roman, formulând alte prevederi.
[modificare]Concluzii și urmări


Acest articol are nevoie de ajutorul dumneavoastră!
Puteți contribui la dezvoltarea și îmbunătățirea lui apăsând butonul Modifică.
Războaiele dacice au reprezentat un triumf uriaș pentru Roma și armatele sale. Traian a anunțat 123 de zile de sărbătoare în întreg imperiul. Minele de aur bogate ale Daciei au fost folosite de romani, asigurând surse importante de finanțare pentru alte campanii romane. Cele două războaie au reprezentat victorii importante în cadrul campaniilor expansioniste ale Romei, câștigând sprijinul și admirația oamenilor pentru Traian. Prin cuceririle ulterioare din Asia, Traian a realizat cea mai mare întindere din istoria Imperiului Roman. O mare parte a populației civile a Daciei a fost ucisă sau trecută în sclavie, în parte pentru a descuraja alte rebeliuni. Mai puțin de jumătate din Dacia a fost oficial anexată și apoi organizată ca provincie imperiu.
Armata romană
EXERCITUS•ROMANORUM

Legiuni
Auxiliari
Flota
Angajamente

Războaiele punice
Războaiele galice
Războaiele civile romane
Războaiele daco-romane
Războiul sirian
Cucerirea britanică
Războaiele romano-persane
Războaiele romanilor cu evreii
Războaiele bizantino-arabe
State romane
Regatul Roman
Republica Romană
Imperiul Roman
Imperiul Roman de Apus
Imperiul Bizantin
Acest cadru: vizualizare • discuție • modificare
Perioada de după războaiele dacice a fost, prin folosirea tezaurului dacic și prin preluarea și extinderea exploatării aurului din Carpații Apuseni, una de creștere economică susținută și de relativă pace la Roma. A fost început un mare proiect de construcții, îmbunătățind infrastructura Romei în general. Traian a devenit cu adevărat un împărat civil, deschizând drumul unor întăriri interne ulterioare în cadrul imperiului, ca un întreg stat unit.
[modificare]Imagini ale conflictelor armate dintre daci și romani (basoreliefuri)


Construcţia Podului de la Drobeta ce facilita incursiunile romanilor în Dacia



Împăratul roman Traian (98 - 117) traversând Dunărea



Atacuri permanente ale legionarilor (102)



Traian primind aristocraţi (tarabostes sau pileati) de la Decebal (87 - 106)



Legionari şi soldaţi romani



Încrâncenarea luptei (basorelief de pe Columna lui Traian, capodoperă arhitecturală a sirianului Apollodor din Damasc)

[ascunde]
Războaiele daco-romane
Prima Bătălie de la Tapae – A Doua Bătălie de la Tapae
Bătălia de la Adamclisi – Bătălia de la Sarmisegetusa
[modificare]Referințe

"Assorted Imperial Battle Descriptions", De Imperatoribus Romanis.

Administrator
Rudy
Rudy
Administrator

Posts : 405
Reputation : 84
Join date : 10/04/2011
Age : 28
Location : La PC

NOUTATII ULTIMA ORA{FUNNY} Empty
http://helpyouforever.tk

NOUTATII ULTIMA ORA{FUNNY} Empty
MesajSubiect: Re: NOUTATII ULTIMA ORA{FUNNY} NOUTATII ULTIMA ORA{FUNNY} Alarm-10Vin Apr 22, 2011 9:20 am

Alta stiree ultima oraa

HITLER ATACA POLONIA

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator Sus
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
 :: General :: News{stiri}-
Help-YouForumgratuit.ro | ©phpBB | Forum gratuit de suport | Semnaleaza un abuz | Discuții recente